Programlama dünyası çok geniştir ve birçok dille doludur. Şu anda ezoterik diller de dahil olmak üzere yaklaşık 700 programlama dili bulunmaktadır. Bazı diller zamanla birikirken, diğerleri hala gelişiyor ve ivme kazanıyor. Acemi bir editör olarak, size en uygun dili seçerken kafanız karışabilir.
Aşağıda, 2022 yılına kadar dikkat etmeniz gereken en iyi 7 dilin bir listesini derledik ve sizi bu dillerin içerdiği bir yolculuğa çıkarmayı hedefledik; artıları ve eksileri ile defnelerinizden herhangi birini eklemeyi seçerseniz ziyaret edilecek en iyi yerler. Bu liste, Bilimsel Zamanlarda Öğrenme İçin En İyi Şeye Odaklanan Dilleri Planlama başlıklı bir makalenin yardımıyla derlenmiştir. Hadi başlayalım.
2022’ye Hakim Olacak Her Şey Yeni Programlama Dilleri
Programcıların boşluklarını mekanik olarak kapatabilmeleri programlama dilleri yardımıyla olmaktadır. Bu nedenle, 2018-23 tahminine göre, küresel dil programlama pazarının +% 3,2’lik bir CAGR oranında büyümesi bekleniyor.
Gördüğünüz gibi, programlama dilleri bugün keyif aldığımız her çevrimiçi hizmetin bel kemiğidir. Her yerde gerekli, makine öğrenimi, veri bilimi, web geliştirme ve daha fazlası. Bu blog aynı şeyi kapsar. 2022’de dört gözle bekleyeceğiniz en çok ihtiyaç duyulan düzenleme dillerini size getiriyoruz.
Java
Java, çeşitli endüstrilerde kullanılan programların geliştiricileri tarafından kullanılan dillerden biridir. 1990’larda James Gosling ve Sun microsystems’deki meslektaşları tarafından kuruldu. James Gosling, Java’yı ilk olarak bir proje olarak yarattı ve Haziran 1991’de ona “Oak” adını verdi. Gosling’in amacı, C++’a benzer ancak C++’dan daha homojen ve basit bir görsel dil yaratmaktı.
En basit haliyle Java, birkaç gerekli tanımı olan standart, nesne yönelimli, sınıf tabanlı bir programlamadır. Uygulama geliştirme için bir bilgisayar platformudur. Hız, güvenilirlik ve sürücü performansı konusundaki itibarı nedeniyle cep telefonları, oyun konsolları, dizüstü bilgisayarlar, gelişmiş bilim bilgisayarları vb. için uygulamalar geliştirmeye yönelik bir programlama dilidir.
Java’nın neden listenin en üstüne çıktığını merak ediyorsanız, artılarını ve eksilerini hızla keşfederken bizi izlemeye devam edin.
Java’nın Faydaları
Java bir odaktır
Java, oluşturulan kodlarla uyumlu programları kullanmanıza izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Java bir Platformdan bağımsızdır
Java’nın bir bilgisayar sisteminden diğerine hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneği, en önemli avantajlarından biridir. Aynı sistemi farklı platformlarda yönetme yeteneği Web yazılımı için çok önemlidir ve Java bunu hem kök hem de kök sektörlerde platformdan bağımsız olarak başarır.
Mükemmel Çoklu İş parçacığı Uygulaması
Java, ana eylemin birden çok diziye bölünebildiği ve bağımsız olarak gerçekleştirilebildiği çok iş parçacıklı bir alan kullanır.
Basit Dil
Java dilinin okunması ve anlaşılması kolaydır.
Dezavantajları
Ayrıntılı Kodlar
Java diline olan yaygın inanışın dışında, kodları çok uzundur, bu da okunmasını ve anlaşılmasını zorlaştırır.
Makine etkileşimi eksikliği
Java’nın bir diğer dikkate değer özelliği, makinelerle etkileşime girememesidir. Java programının dili çalışan bir dil değildir ve sonuç olarak makinelerin yazılımda daha az verimli olmasına neden olur.
Yüksek fiyat
Diğer programlama dilleriyle karşılaştırıldığında, işleme ve bellek kapasitesine olan ihtiyacı tüm zamanların en yüksek seviyesindedir. Ayrıca gelişmiş donanım programları gerektirir, bu da onu pahalı ve karmaşık programlama için uygunsuz hale getirir.
Rust
Rust, Mozilla’da bir araştırma projesi olarak başlayan açık kaynaklı bir projedir. 2010 yılında başladı ve Graydon Hoare, Dave Herman, Brendan Eich ve diğer meslektaşları tarafından tasarlandı. Rust, özellikle uyum ve planlamada performans ve güvenliği vurgulayan tutarlı bir yazılı sistemin dilidir. C++’a benzer bir sözdizimine sahiptir.
Rust, C/C++ programcılarının uzun süredir karşılaştığı iki sorunla ilgilenir: bellek hataları ve senkronizasyon programlama. Rust’ta kodlamanın iki yolu vardır: Risksiz Rust ve Riskli Rust. Risksiz Rust, düzenleyiciye ek kısıtlamalar getirir (örneğin varlık yönetimi), kodun mümkün olan en iyi sonucu üretmesini sağlar.
Riskli Rust, tasarımcıya daha fazla serbestlik sağlar (örneğin yeşil C gibi göstergelerle çalışabilir). Ancak, kodun kırılma olasılığı vardır. Bununla birlikte, Rust tehlike modunda birçok fırsat mevcuttur, ancak kodunuzun güvenliğini sağlamak için ekstra güvenlik önlemleri almalısınız. Rust, adını aldığı programlama dilinden (C++ benzeri) daha fazla güvenilirlik sunar. Belleğin istikrarını ve güvenliğini kuvvetle vurgular.
Rust’ın Faydaları
Güvenilir Bellek Yönetim Sistemi
Rust bellek yönetim sistemi mükemmel. Her bir bellek parçasına bir tutucu verir ve ona kimlerin erişebileceğini belirtir. Ayrıca, çok iş parçacıklı kodu doğrulayarak yazılımın birden çok CPU üzerinde çalışmasına izin verir.
Pas Kodları Yeniden Kullanılabilir
Rust bunu diğer modüllerin erişebileceği modülleri kullanarak başarır. Rust ayrıca çok sayıda veri türü sunar.
Platformlar arası geliştirme
Rust, çeşitli platformlarda çalışabilen işlevsel, tutarlı, yazılı ve bilgisayar programlama dilidir.
Dezavantajları
Dik bir öğrenme eğrisi
Rust’ı öğrenmek kolay değildir ve güçlü bir C++ veya diğer nesne odaklı dil anlayışı gerektirir. Rust bir programlama dili olduğundan, temel görevler bile çok fazla bilgi ve birçok sözdiziminin uygulanmasını gerektirebilir.
Derleme zamanı
Rust daha hızlıdır, ancak kodu diğer dil kombinasyonlarından daha yavaş kapsar. Ancak tembelliği, “entegrasyon biriminin” tek bir dosya yerine bütün bir paket olmasına neden olur.
Düşük verimlilik
Python veya Perl gibi diğer programlama dillerinde Rust kodlarını olabildiğince hızlı yazmakta zorlanabilirsiniz.
Python
Python, düzenleme için çevrilmiş, nesne yönelimli ve oldukça organize bir formattır. Üstün yerleşik veri yapılarının yanı sıra esnek yazma ve esnek bağlama, onu mevcut bileşenleri bağlamak için Hızlı Uygulama Geliştirme ve kodlama veya iletişim diliyle sınırlar. Python’un kısa, şaşırtıcı derecede basit sözdizimi okumaya öncelik verir, yazılım maliyeti revizyonunu azaltır. Python, modülleri ve paketleri etkinleştirerek sistem esnekliğine ve kodun yeniden kullanımına yardımcı olur. 2022 yılı programlama dilleri tablosunda yer alıyor.
Python karmaşıklığı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, size Python dilinin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini aktaralım.
Python’un Faydaları
Basitlik
Acemi programcılar için Python’u anlamak ve kullanmak kolaydır. Bunun nedeni, daha yüksek bir programlama dilinin sözdiziminin İngilizce ile benzerliği ile ilgili değildir.
Başarı Ekleme
Python çok verimli bir dildir. Basitliği, programcıların dil sorunlarına odaklanmasını sağlar. Kullanıcıların sözdizimi ve programlama dilini öğrenmek için saatler harcaması gerekmez, bu da birden fazla göreve yol açar.
Esneklik
Bu dil yaygın olarak kullanıldığı için kullanıcıların yeni şeyler denemesine olanak tanır. Python programlama dili, kullanıcıların yenilik türlerinde uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Kullanıcı, dil nedeniyle yeni bir şey yaratmakla sınırlı değildir.
Dezavantajları
Python’un kötü hızı, kod oluştururken fazladan iş yapmasını gerektiren esnek yapısından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, hızın çok önemli olduğu projeler için Python önerilmez.
Verimsiz Bellek
Python, planlamacılara gereken esnekliği sağlamak için mimarisinin bir kısmını takas etmek üzere tasarlanmıştır. Python programlama dili çok fazla RAM tüketir. Sonuç olarak, geliştirilmiş bellek gerektiren uygulama tabanlı etkinlikler için en iyi seçenek değildir.
Veritabanı Erişimi
Python sistemi basit ve karmaşık olmamasına rağmen, bir web sitesi ile iletişim gerektiren durumlar için uygun değildir.
Ayrıca, JDBC ve ODBC gibi büyük teknolojiler için bir kenara bırakıldığında, Python’un web sitesine erişimi nadirdir ve olgunlaşmamıştır.
Kotlin
Kotlin, ortak ve tutarlı bir amaç için tür-çıkarılan, platformlar arası, yazılı bir sistem dilidir. Kotlin, Java ve standart kitaplığın JVM sürümüyle sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmış olsa da, Java Sınıf Kitaplığına dayanır ve çıkarım türü çok daha kısa bir sözdizimi sağlar. Kotlin öncelikle JVM’yi yönetir, ancak JavaScript’e de entegre olabilir örneğin, React kullanan önceki web uygulamalarında veya LLVM derleyicisini kullanan yerel kodlarda (yerel iOS uygulamaları, Android uygulamalarıyla iş fikirlerini paylaşır).
Kotlininin Faydaları
Verimli
Kotlin, Java’dan ilham alan bir programlama dilidir. Kotlin ile Java kusurlarının üstesinden kolayca gelinir. Yazması ve kullanması nispeten kısa zaman aldığından, Kotlin bir mühendislik ekibinin performansını büyük ölçüde artırabilir.
Geçerli Java Koduyla Uyumlu
Kotlin ve Java kodu uyumludur. Java ve bir dizi paradigma ve teknoloji ile Kotlininin sağlam bir temeli vardır. Sonuç olarak, Kotlin’e geçmek çok daha kolay. Bir ürünü tamamen Kotlin’de listelemenin mümkün olmadığı durumlarda, diğerini kullanabilirsiniz ve her ikisi de özgürce bir arada bulunabilir.
Güvenilir
İştahınızı giderecek birçok programlama dili var ama Kotlin piyasadaki en gelişmiş planlama dillerinden biri. 2011 yılında, Kotlin beyaz perdeye çıkışını yaptı ve son haliyle piyasaya sürülmeden önce başlangıcından bu yana Beta ve Alfa’nın birçok aşamasından geçti.
Kotlin’in Dezavantajları
Java ile aynı değil
Kotlin ve Java arasındaki bariz benzerliklere rağmen, karmaşık bir çeşitliliğe sahiptirler. Örneğin, Java hakkında çok az bilgisi olan ancak yeterli Kotlin bilgisine sahip olmayan uygulama geliştiriciler, iki dil arasında geçiş yapmakta zorlanabilirler.
Konsolidasyon Süresi
İnişler ve çıkışlar söz konusu olduğunda, Kotlin bazı durumlarda Java’dan daha hızlı olabilir. Ancak, temiz inşaa söz konusu olduğunda Java’nın her zaman en iyisi olacağını hatırlamakta fayda var.
Sınırlı Öğrenme Kaynakları
Kotlin, kullanıcı tabanında önemli bir büyüme kaydetti; ancak, geliştirme sürecinde öğrenebileceğiniz veya sorunları çözebileceğiniz küçük bir mühendis topluluğu vardır.
C++
C++, ünlü bilgisayar bilimcisi Bjorne Stroustrup tarafından C dil geliştirme ailesinin bir parçası olarak geliştirilen nesne yönelimli bir programlama dilidir. Öncelikle sistem planlayıcılarının bellek ve sistem kaynaklarını daha fazla yönetmesine izin vermek için C dilinde platformlar arası bir geliştirici olarak oluşturulmuştur.
C++, belirli sınıfların kullanımının yanı sıra C programlama dili tabanına nesne yönelimli planlama teknikleri eklediğinden “Sınıflı C” olarak bilinir. C++, bilgisayar programlama için önemli bir dil olduğunu kanıtlamıştır ve yeni doğan programcılara nesne odaklı bir programın nasıl kullanılacağı konusunda talimat verir.
Ayrıca nesneye yönelik planlama ve operasyonel süreç ve programlara olanak tanır. Yüksek esnekliği ve dayanıklılığı nedeniyle yazılım oluşturmak için C++’ı da kullanabilirsiniz.
C++’nın Avantajları
Nesneye odak
C++ üst düzey uygunluk, sınıflar, kalıtım, polimorfizm, veri çıkarma ve kapsülleme gibi özellikleri içeren nesne yönelimli bir programdır. Bu özellikler, kodun yeniden kullanılmasını mümkün kılar ve sistem güvenilirliğini artırır.
Bellek yönetimi
C++, tasarımcıya bellek yönetimi üzerinde tam bağımsızlık sağlar. Bununla birlikte, bu özellik, kullanıcıya bellek yönetimi konusunda çöp toplayıcıdan daha büyük bir sorumluluk yüklediğinden, darboğazların yanı sıra kullanışlı görünmektedir. C++, bu işlevi dizinleri ve DMA’yı kullanarak gerçekleştirir.
Sistem Donanımı ile yakın çalışır
C++, Python, Java vb. gibi diğer programlama dillerine göre donanımla daha yakından ilgilidir. Bu nedenle yazılımın donanıma sıkıca bağlı olduğu ve düşük seviyeli yazılım desteğinin gerekli olduğu durumlarda kullanışlı hale getirir.
C++’ın Dezavantajları
Çöp Toplayıcı Olmaması
C++, bilgisayar belleğini DMA aracılığıyla kontrol etmeye izin verdiği için program düzenleyicilerinin yükünü artırır. yani, istenmeyen verileri otomatik olarak filtrelemek için çöp toplayıcı C++’da mevcut değildir. Bu nedenle, editörlerin belleği kasıtlı olarak yönetmesi gerekir.
Dahili Kablo Eksikliği
C++’da yerleşik dize yok. Konular, C++’da ilk etapta var olmayan yeni bir kavramdır. C++ artık lambda işlevlerini destekleyebilir.
Zor Sözdizimi
C++ ile ilgili en kötü şey, anlaşılmasının zor olmasıdır. Kodlama konusunda yeniyseniz ve nesneye odaklanan diğer programlama dillerini konuşmuyorsanız bunu anlamanız yıllar alabilir.
Sonuç Olarak:
Planlama yolculuğunuza yeni başlıyorsanız veya büyük bir planlama alanında duracak bir yer bulmaya çalışan bir gençseniz, artık daha iyi biliyorsunuz. Yukarıdaki bilgilerle ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize en uygun programlama dilini seçebilirsiniz. Ayrıca abone olarak bazı planlama çalışmalarında şansınızı denemeyi unutmayın.