Samsung ve diğer telefon üreticileri tarafından piyasaya sürülen hemen hemen tüm Android akıllı telefonlar, gelişmiş güvenlik özellikleriyle entegre edilmiştir. Bazıları, kurulu Android sistemi tarafından zaten otomatik olarak etkinleştirilir. Ayrıca, ayarlarınıza girmenize gerek kalmadan akıllı telefonunuzun özelliklerine, özellikle güvenlik işlevlerine erişmenizi sağlayan bu USSD yapılandırılmamış ek hizmet verileri kodları veya gizli kodlar da vardır.
USSD Kodları Nelerdir?
USSD kodlarına ayrıca özellik kodları, gizli kodlar veya hızlı kodlar da denir. Bu kodlar, sayı ve sembol kombinasyonlarını kullanarak akıllı telefon özelliklerine erişmenizi sağlar.
Android’in hızlı kodları, GSM Global System for Mobile Communications akıllı telefonlar tarafından kullanılır ve mobil şebeke operatörünüzle iletişim kurmalarına olanak tanır. Android akıllı telefonunuzu daha kolay ve verimli kullanabilmeniz için özel olarak SIM kartınıza veya cep telefonu numaranıza programlanmıştır.
Ancak, bazı USSD kodları bazı cihazlarda her zaman çalışmayabilir. Örneğin, çift SIM’li telefonlar genellikle bu hataları alır. Bunları çeşitli operatörlerde, bölgelerde ve telefon uygulamalarında çalıştırma konusunda da sorun yaşayabilirsiniz. SIM kartınızla ilgili sorunlarınız da olabilir. Yine de, çalışıp çalışmadıklarını bilmenin tek yolu bu kodları denemektir.
USSD Kodları Nasıl Kullanılır
USSD kodlarını kullanmak düşündüğünüzden daha basittir. Artık Android ayarlarınızı ziyaret etmeniz ve erişmek istediğiniz belirli bölümleri veya özellikleri aramanız gerekmiyor. Bu adımları takip edin:
- Android akıllı telefonunuzun telefon uygulamasına gidin. Bu genellikle ahizenizin ana ekranında bulunur.
- Oradan, tek yapmanız gereken kullanmak istediğiniz USSD kodunu yazmak. Yıldız (*) veya Kare (#) ile başlayabilir.
- Çağrı düğmesine basın, USSD kodu yüklenmeye başlayacaktır.
Denemeniz Gereken Android Gizli Güvenlik Kodları
Aşağıda, Android cihazınızda bilmeniz ve kullanmanız gereken en kullanışlı güvenlik kodlarından bazılarının bir listesini bulacaksınız.
1. GPS Sistemi Testi
USSD kodu: *#*#1472365#*#*
Android GPS’inizin (Küresel Konumlandırma Sistemi) gücünü veya verimliliğini kontrol etmek istiyorsanız, bu ortak USSD kodunu kullanın.
Akıllı telefonunuzun GPS’inin açık veya kapalı olduğunu bilmek, telefonunuzu kaybetme veya cihazınızın çalınması gibi çeşitli beklenmedik durumlarda sizi kurtarabilir. Etkinse, telefonunuzun nerede olduğunu bulmak için GPS’ini kullanabilirsiniz.
2. Takvim Depolama Verileri
USSD Kodu: *#*#225#*#*
Akıllı telefonunuz bazen takvim verilerinizi depolar. Bu, cihazınızın depolama alanının dijital takviminize kaydettiğiniz etkinlikleri içerdiği anlamına gelir.
Bu ayrıntılar, ülkenizin tatillerini içerir. Öte yandan, cihazınızda kayıtlı doğum günleriniz olup olmadığını da bileceksiniz. Yaklaşan önemli randevularınız varsa, Takvim Bilgileri bölümü size onlar hakkında bilgi verecektir.
3. SAR Düzeyi
USSD Kodu: *#07#
Cihazınızın SAR (Özgül Soğurma Oranı) seviyesini bilmek, söz konusu Android cihazı kullanırken vücudunuzun emdiği elektromanyetik enerjiyi öğrenmenizi sağlar.
Şu an itibariyle, SAR seviyesi söz konusu olduğunda akıllı telefonların kilogram başına 1,6 watt sınırına sahip olmasını şart koşuluyor.
Bu kodu kullanarak, Android akıllı telefonunuzun zaten bu sınırı aşıp aşmadığını bileceksiniz. Eğer öyleyse, belki de yeni bir telefona geçmeyi düşünmenin zamanı gelmiştir.
4. Akıllı Telefon Pili, WLAN ve Diğer Bilgiler
USSD Kodu: *#*#4636#*#*
Pil, WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı) ve diğer ek telefon bilgileri bu kod kullanılarak görüntülenebilir.
WLAN ve pil durumunun yanı sıra, görüntülenen kullanım istatistikleri ve Wi-Fi bilgileri sayesinde uygulamalarınıza kimlerin eriştiğini öğrenmek için bu ortak USSD kodunu da kullanabilirsiniz.
Bu, bu kodun bir güvenlik özelliği olarak da işlev görebileceği anlamına gelir.
5. Donanım Yazılımı Bilgileri
USSD Kodu: *#*#4986*2650468#*#*
Donanım yazılımı bilgileri, Android kullanıcıları için, cihazınızın donanım yazılımının değiştirilip değiştirilmediğini ve potansiyel olarak sistem hasarlarına yol açıp açmadığını bilmenize olanak sağlamak gibi çeşitli avantajlar sunar.
Bu gizli güvenlik kodu, ilk Android üretici yazılımınıza bağlı önemli bilgileri geri getirmenize olanak tanır. Bu ayrıntılar PDA (Kişisel Dijital Asistan), RF (Radyo Frekansı) çağrı tarihi, akıllı telefon modeli, donanım ve üretim tarihini içerir.
6. Arayan Kimliğini Kapatma
USSD Kodu: *31#
Android kullanıcıları, birisi kendilerine ulaşmaya çalıştığında cihazın ekranında görüntülenen Arayan Kimliği sayesinde kimin aradığını görebilir. Ancak, diğer kişilerin bu tanımlama özelliğini devre dışı bırakmak isteyebileceği bazı durumlar vardır.
Onlardan biriyseniz, kendi Arayan Kimliğinizi kapatmak için bu USSD kodunu kullanabilirsiniz. Öte yandan, fikrinizi değiştirirseniz, aynı USSD kodunu kullanarak bu tanımlama özelliğini yeniden etkinleştirebilirsiniz.
7. Fabrika Ayarlarına Sıfırlama
USSD Kodu: *#*#7780#*#*
Ahizenizde, Android akıllı telefonunuzun performansını etkileyen hatalar ve diğer Dahili sorunların olacağı zamanlar olabilir. Bazen yapabileceğiniz en iyi şey fabrika ayarlarına sıfırlama yapmaktır.
Fabrika ayarlarına sıfırlama, cihazınızın donanım yazılımını koruyabildiği için donanımdan sıfırlamadan farklıdır. Bununla birlikte, yüklü uygulamaların yanı sıra tüm verilerinizi Android cihazınızdan siler.
Oturum açma bilgileriniz ve diğer bilgileriniz silineceği için bu USSD kodunu kullanmadan önce veri yedeklemesi yapmanız gerekmektedir. Bittiğinde, akıllı telefonunuzu ilk satın aldığınız zamanki gibi keyfini çıkarabilirsiniz.
8. Kamera Bilgilerini Görüntüleme
USSD Kodu: *#*#34971539#*#*
Kamera üretici yazılımı, sistem güvenliğinizi etkileyebilecek ahizenizin özelliklerinden biridir. Aslında, birçok kötü amaçlı kampanya, akıllı telefon kameralarına erişmeyi içerir.
Android kameranızın donanım yazılımının ayrıntılarını bilmek, siber suçluların olası kurcalama etkinliklerini belirlemenize olanak tanır. Bu kod sayesinde artık ayarlara gitmenize gerek yok.
9. Depolama ve Sistem Ayrıntıları
USSD Kodu: *#3282*727336*#
Bu kodu kullanmak, cihazınızda doğru dahili sistem ve depolama bilgilerini almanızı sağlayacaktır. Göreceğiniz ayrıntılardan biri, düzenli veri tüketiminizdir. Cihazınızda olağan dışı bir veri kullanımı olduğunu görürseniz, birisi akıllı telefonunuzu uzaktan kullanıyor olabilir.
10. Cihazı Kapatma
USSD Kodu: *#*#7594#*#*
Herhangi bir nedenle, tipik şekilde bir cihaz kapatma işlemi gerçekleştiremezseniz, bu gizli güvenlik kodu en iyi seçeneğinizdir.
Bir kez kullandığınızda, ahizenizi otomatik olarak kapatacaktır. Tekrar açmaya hazır olduğunuzda, diğer kişilerin cihazınızın verilerine erişmesini önleyen güvenlik şifrenizi girmeniz gerekecektir.
11. Genel Test Modu Aktivasyonu
USSD Kodu: *#0*#
Android telefonunuzun düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin en iyi yolu, “Genel Test Modu” özelliklerine erişmek veya bunları etkinleştirmektir.
Bu kodu girdikten sonra kavrama sensörü, RGB testi, alt anahtar, barkod emülatör testi, LED, ön kamera, dokunma testi ve cihaz sürüm bilgileri gibi çeşitli test özelliklerine erişebileceksiniz.
Bir veya ikisinde bazı sorunlar varsa, birinin ahizenizi kurcalama olasılığı yüksektir.
12. Çağrı Yönlendirme
USSD Kodu: *#67#
Bu USSD kodu, arama yönlendirme özelliğinizin etkin olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar. Bazı önemli aramalarınız başka cep telefonu numaralarına yönlendirilirse, arama yönlendirme işlevi sizi bu konuda bilgilendirecektir.
Aktif hale geldiğinde, hattınız meşgul olsa bile, diğer numaralara önemli bir arama yapıldığında size bilgi verilir. Bir aramayı reddederken de bir bildirim alırsınız.
13. MAC adresi
USSD Kodu: *#*#232338#*#*
Kötü amaçlı etkinliği belirlemenin başka bir yolu da akıllı telefonunuzun MAC (Medya Erişim Kontrolü) adresinin değiştirilip değiştirilmediğini bilmektir. MAC adresi, bir ağ arabirim denetleyicisine (NIC) atanan benzersiz bir tanımlayıcıdır.
TCP (İletim Kontrol Protokolü) gibi ağ protokolleri için gerekli olan temel bir bileşendir. MAC adresiniz olmadan TCP çalışmayacaktır. Bu gizli güvenlik kodu size MAC adresi bilgilerini sağlayacaktır.
Hala ağınızla eşleşip eşleşmediğini kontrol edebilirsiniz. Olmazsa, bazı olası ihlalleri kontrol etmek daha iyidir.
14. IMEI Bilgi
USSD Kodu: *#06#
Cihazınızın IMEI’si Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği, akıllı telefonunuzun dijital parmak izi görevi gördüğü için bir başka önemli benzersiz tanımlayıcıdır.
Çoğu zaman, IMEI kodları akıllı telefonunuzun arkasına yazdırılır. Ancak, görmek istiyorsanız arka kasayı çıkarmanız gerekecektir.
Cihazınızın arka kısmını nasıl çıkaracağınızı bilmiyorsanız veya yapamıyorsanız, bu kodu kullanın, IMEI bilgilerinizi gösterecektir.
15. Hard reset
USSD Kodu: *2767*3855#
Yalnızca cihazınızdaki her şeyi silerek çözülebilecek bazı akıllı telefon sorunları vardır. Bu, Android telefonunuzda donanımdan sıfırlama yapmanız gerekebileceği anlamına gelir. Yine bu kodu kullanmadan önce bir veri yedeği oluşturun.
Tüm önemli ayrıntılarınızın güvenli bir şekilde saklandığından emin olduğunuzda, akıllı telefonunuzu temizleyerek tüm verilerinizi silmek için bu USSD kodunu kullanabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz Diğer Temel Kodlar
USSD kodlarının yanı sıra MMI Man Machine Interface) kodları da vardır. USSD kodları ile MMI kodları arasındaki farkı belirlemek oldukça zordur, çünkü her iki tür de genellikle bir kare veya yıldız işareti ile başlar.
Dahası, MMI kodları tam olarak USSD kodları gibi kullanılır. Tek yapmanız gereken, kodları telefon uygulamanıza yazmak için çeviriciyi kullanmaktır. İkisi arasındaki bir diğer benzerlik, çalışma biçimleridir. IMEI gibi her ikisinin de erişebileceği bazı özellikler de vardır. Her ikisi de akıllı telefon üreticileri tarafından yeni Android çatalları piyasaya sürüldükçe düzenli olarak güncellenmektedir.
Çok benzer olmalarına rağmen, USSD kodları ve MMI kodları hala farklılıklara sahiptir. Bunlardan biri onların kullanılabilirliğidir. USSD kodları genellikle akıllı telefon operatörleri tarafından sağlanır. Bu, USSD’lerin bir kablosuz servis sağlayıcıdan diğerine (taşıyıcıya özel) farklılık gösterdiği anlamına gelir.
Bu arada, MMI kodları modele özeldir. Bu kodlar, Samsung Galaxy, Google Pixel, Oppo üreticilerin diğer modelleri gibi kullandığınız akıllı telefon markasına bağlı olarak. MMI’ler ayrıca onarım servisleri ve akıllı telefon mühendisleri tarafından da düzenli olarak kullanılmaktadır.
Kapsama söz konusu olduğunda, USSD kodlarına kıyasla daha az MMI kodu vardır.
İşte deneyebileceğiniz MMI kod örnekleri:
*#*#1234#*#* (kişisel Digital Assistant yazılımı sürüm bilgisi)
*#*#2222#*#* (akıllı telefonun donanım versiyonu)
*#*#44336#*#* (mevcut akıllı telefon yazılım sürümünüz ve sistem güncelleme bilgileriniz)
*#7465625# (Android cihazın kilit durumu)
*#*#2663#*#* (dokunmatik ekran versiyonu)