Google’ın Fuchsia işletim sistemini temel alan dahliaOS Alpha sürümüne ilk bakış.
DahliaOS, ana hat Linux Çekirdeği ve Zirkon Çekirdeği üzerinde çalışan Google Fuchsia işletim sisteminin benzersiz bir dağıtımı ve bir “çatalıdır”. Zirkon çekirdeği, Google tarafından kendi projeleri ve cihazları için geliştirilen yeni tasarlanmış bir çekirdektir.
Ana OS Fuchsia, araba panolarından PC’lere kadar her türlü donanım üzerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, dahliaOS, geleneksel Linux dağıtımlarına yeni bir masaüstü bilgisayar deneyimi çağı getiren yeni bir gelecek vaat eden işletim sistemidir.
dahliaOS İlk Bakış
Çekirdek Mimari
Bu bir ALPHA yazılımıdır. Yani buglar var. Günlük kullanım veya herhangi bir ciddi işiniz için tavsiye etmiyoruz.
dahliaOS ekibi bu çatalı ana hat Linux Çekirdeğinin (bu alfa sürümünde Çekirdek 5.17) üzerinde çalıştırmayı başardı. Hala zirkon çekirdeğini kullanma seçeneğiniz var. Bunun da ötesinde, başlatma ve diğer başlangıç işlevleri için init sistemini kullanıyor.
dahliaOS’un kullanıcı arayüzü, kullanımdan kaldırılmış capibara kullanıcı arayüzüne dayanan Pangolin masaüstü olarak adlandırılır ve bir masaüstü kabuğu sağlar.
Ek olarak Pangolin Kabuğu, X.Org ve Flutter ile etkileşime girer. Araştırma yaparken Openbox Window yöneticisinin izlerini buldum; belki o da kullanılır.
Ancak, X.Org görüntü sunucusu, kullanıcı alanı ile iletişim kurar ve kullanıcı alanı, Linux Çekirdeği ile iletişime geçer. Genel mimari, resimde açıklanmıştır.
Pangolin Masaüstü
İlk bakışta, çarpıcı görünümlü bir masaüstü ve çok hızlı. Genel görünüm Chrome OS’e benzeyebilir, ancak farklılıklar var. Bunun birincil nedeni belki de farklı tasarlanmış ve Flutter ile yazılmış olmasıdır.
Tasarım, solda bir uygulama menüsü, bir orta yuva ve bir sistem tepsisi bulunan bir alt ana panel ile oldukça standarttır.
Uygulama menüsü tam ekran olarak açılır ve benzersizdir. En üstte, tüm masaüstünüzde ve web’de arama yapan küresel bir arama çubuğu görürsünüz. Ortada, simge tabanlı bir uygulama kılavuzu, sisteminizde kurulu tüm paketlere erişmenizi sağlar. Bu menünün benzersiz yönlerinden biri, bu tam ekran görünümünde uygulama kategorilerini gösteren ek bir menü çubuğudur.
Son olarak, küçük bir bölüm, güç menüsüne, sistem ayarlarına ve altta kullanıcı profiline giden kısayolları gösterir.
Sadece bu da değil, alt panel tam ekran uygulama menüsüyle örtüşmez.
Ama hepsi bu değil. Benim favorim, birkaç ayarı açmak veya kapatmak için geçiş anahtarlarıyla sistem durumunu özetleyen sistem tepsisi açılır menüsüdür.
Tüm bu seçenekleri bir araya getiren güzel bir kullanıcı arayüzü tasarım çalışması.
Ayrıca, farklı arama seçenekleri ve hoş bir çalışma alanı görünümü, bu masaüstüne ek bir avantaj sağlar.
Uygulamalar ve Ayarlar
Ayarlar uygulaması, dahliaOS için tüm ince ayarlara erişmenizi sağlar. Bu duyarlı uygulama ekran boyutuna uyum sağlar, sağdaki detayları ile sol panelde bir dizi seçenek sunar.
Ağ, Özelleştirmeler, Bağlı cihazlar ve bildirimler, bulabileceğiniz kritik ayarlardan bazılarıdır. Ancak, bir alfa kopyası olduğu için bazıları hala geliştirme aşamasındadır.
Ayrıca dahliaOS, birincil görev çubuğu hizalamasını değiştirme seçeneği, saydamlık efektli renkli başlık çubukları ve pencere kenarlığı yarıçapını değiştirmek için bir ayar kaydırıcısı ile yerleşik karanlık ve aydınlık modu ile birlikte gelir.
Yerel Uygulamaları veya Linux paketlerini yükleme
DahliaOS’un yerel Linux paketlerinin apt, Flathub veya Snap aracılığıyla kurulmasına izin verip vermeyeceğinden emin değiliz. Ancak, gelecekteki yol haritası olarak olasılık var.
Özetlemek gerekirse, geleneksel çatallardan farklı bir yol izleyen, yapım aşamasındaki gelecek vaat eden Linux dağıtımlarından biri olduğunu düşünüyoruz.