1991’de ilk web sunucusunun piyasaya sürülmesinden bu yana uzun bir zaman geçti. Oldukça uzun bir süre boyunca Apache, söze değer tek web sunucusuydu. Ancak zamanla, diğer açık kaynaklı web sunucular çoğaldı.
1. Apache HTTP Server
Apache veya Red Hat dağıtımlarında httpd olarak bilinen Apache HTTP Sunucusu, Apache Software Foundation tarafından Apache Lisansı sürüm 2 altında geliştirilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir web sunucusudur. 1995 yılında piyasaya sürülen Apache, büyük bir hızla büyüyerek en popüler sunuculardan biri haline geldi. ve yaygın olarak kullanılan web sunucuları, tüm web sitelerinin %37’sinden fazlasına güç sağlıyor.
Apache, C dilinde yazılmıştır ve web sunucusunun işlevselliğini artıran binlerce modülü sayesinde son derece özelleştirilebilir bir web sunucusudur. Bunlar, önbelleğe alma için mod_file_cache, dosya yüklemeleri ve indirmeler için FTP desteği sağlamak için mod_ftp ve SSL / TLS şifreleme protokolleri için destek sağlayan mod_ssl ve daha fazlasını içeriyor.
Apache, hem IPv4 hem de IPv6 desteği ve yaygın olarak kullanılan HTTP, HTTP/2 ve HTTPS protokolleri gibi çoklu protokol desteği sağlar.
Apache birden fazla etki alanı veya web sitesi barındırmanıza olanak tanıyan sanal barındırma desteği de sunar. Sanal ana bilgisayarları yapılandırırken, tek bir sunucu birden fazla etki alanını kolaylıkla ve herhangi bir karmaşıklık olmadan barındırabilir.
2. Nginx Web Server
Engine-X olarak telaffuz edilen Nginx aynı zamanda bir yük dengeleyici, ters proxy, IMAP/POP3 proxy sunucusu ve API ağ geçidi olarak ikiye katlanan, açık kaynaklı, yüksek performanslı, sağlam bir web sunucusudur. İlk olarak 2004 yılında Igor Sysoev tarafından geliştirilen Nginx, rakiplerini geride bırakmak ve en istikrarlı ve güvenilir web sunucularından biri haline gelmek için popülaritesini artırdı.
Nginx, önemini düşük kaynak kullanımından, ölçeklenebilirliğinden ve yüksek eşzamanlılığından alır. Aslında, düzgün bir şekilde ince ayar yapıldığında Nginx, düşük CPU kullanımı ile saniyede 500.000’e kadar isteği işleyebilir. Bu nedenle, yüksek trafikli web sitelerini barındırmak için en ideal web sunucusudur ve Apache’yi geride bırakır.
Nginx ile çalışan popüler siteler arasında LinkedIn, Adobe, Xerox, Facebook ve Twitter sayılabilir.
Nginx, ince ayar yapmayı kolaylaştıran yapılandırmalara dayanır ve tıpkı Apache gibi, birden çok protokolü, SSL/TLS desteğini, temel HTTP kimlik doğrulamasını, sanal barındırmayı, yük dengelemeyi ve URL yeniden yazmayı destekler. Şu anda Nginx’te barındırılan tüm web sitelerinin %31’lik bir pazar payına sahiptir.
3. Lighttpd Web Server
Lighttpd özellikle hız açısından kritik uygulamalar için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir web sunucusudur. Apache ve Nginx’in aksine, çok az yer kaplar (1 MB’den az) ve CPU kullanımı gibi sunucu kaynakları açısından çok ekonomiktir.
BSD lisansı altında dağıtılan Lighttpd, yerel olarak Linux Unix sistemlerinde çalışır ancak Microsoft Windows’a da kurulabilir. Sadeliği, kolay kurulumu, performansı ve modül desteği ile popülerdir.
Lighttpd’nin mimarisi, yüksek performanslı web uygulamaları için çok önemli olan büyük hacimli paralel bağlantıları işlemek üzere optimize edilmiştir. Web sunucusu, programları web sunucusuyla arayüzlemek için FastCGI, CGI ve SCGI’yi destekler. Ayrıca PHP, Python, Perl ve Ruby’ye özel önem verilerek sayısız programlama dilinde yazılmış web uygulamalarını da destekler.
Diğer özellikler arasında SSL/TLS desteği, mod_compress modülünü kullanan HTTP sıkıştırması, sanal barındırma ve çeşitli modüller için destek bulunur.
4. Apache Tomcat
Apache Tomcat Java sunucu uygulaması motoru, Java İfade Dili ve Java Sunucusu web sayfalarının açık kaynaklı bir uygulamasıdır. Java tabanlı uygulamalar oluşturan ve dağıtan geliştiriciler için ideal bir seçenektir.
Açıkçası, Tomcat, Nginx veya Apache gibi sıradan web sunucunuz değil. Java Sunucu Uygulamaları (JSP) ve Java İfade Dili (Java EL) gibi teknik özellikleri uygularken aynı zamanda Java sunucu uygulamalarıyla etkileşim için genişletilmiş işlevsellik ile birlikte gelen bir Java sunucu uygulamasıdır.
Tomcat’i diğer web sunucularından ayıran şey, özellikle Java tabanlı içerik sunmaya yönelik olmasıdır. Başlangıçta Apache HTTP sunucusunda bulunmayan JSP işlevselliğini sağlamak için geliştirilmiştir.
Hem PHP hem de Java içeriğine sahip projeleri yürüttüğünüz bir senaryoda Apache Tomcat’i Apache HTTP sunucusunun yanında çalıştırabilirsiniz. Tomcat, JSP işlevselliğini ele aldığından, Apache HTTP sunucusu statik ve dinamik içeriği işleyebilir.
Ancak tek başına Apache Tomcat tam teşekküllü bir web sunucusu değildir ve Nginx ve Apache gibi geleneksel web sunucuları kadar verimli değildir.
5. Caddy Web Server
Caddy ters proxy, yük dengeleyici ve API ağ geçidi olarak da işlev görebilen hızlı ve güçlü bir çok platformlu web sunucusudur. Her şey yerleşiktir ve bağımlılık yoktur ve bu özellik Caddy’nin kurulumunu ve kullanımını kolaylaştırır.
Caddy varsayılan olarak HTTPS’yi destekler ve SSL/TLS sertifika yenilemelerini kolayca halleder. Bağımlılık eksikliği, kitaplıklarda herhangi bir çakışma olmadan çeşitli dağıtımlar arasında taşınabilirliğini artırır.
GO’da yazılmış uygulamaları çalıştırmak için ideal bir web sunucusudur ve hızlı HTTP isteklerini etkinleştirmek için IPv6 ve HTTP/2 için tam destek sunar. Ayrıca sanal barındırma, gelişmiş WebSockets teknolojisi, URL yeniden yazma ve yönlendirmeleri, önbelleğe alma ve sıkıştırma ile statik dosya sunma ve markdown oluşturmayı destekler.
Caddy’nin çok küçük bir pazar payı var ve W3techs’e göre pazar payının sadece %0.05’ini oluşturuyor.
6. OpenLiteSpeed Web Server
OpenLiteSpeed hız, basitlik, güvenlik ve optimizasyon için tasarlanmış açık kaynaklı bir web sunucusudur. LiteSpeed Enterprise Web sunucusu sürümünü temel alır ve Enterprise sürümündeki tüm temel özellikleri sağlar.
OpenLiteSpeed web sunucusu, olay odaklı, kaynak dostu bir mimariye sahiptir ve etki alanlarınızı web sitelerinizi yönetmenize ve bir dizi ölçümü izlemenize yardımcı olan kullanıcı dostu bir WebAdmin Arayüzüne sahiptir. Perl, Python, Ruby ve Java gibi çok çeşitli komut dosyalarını yürütmek için optimize edilmiştir. OPenLiteSpeed, SSL/TLS desteği ile hem IPv4 hem de IPv6’yı destekler. BT, TLS 1.0, 1.1, 1.2 ve 1.3 için destek sağlar.
Ayrıca bant genişliği daraltma, akıllı önbellek hızlandırma, HTTP istek doğrulaması ve IP tabanlı erişim kontrolünün yanı sıra. Ek olarak, yüksek performanslı sayfa önbelleğe alma özelliğinden ve web sunucusunun binlerce eşzamanlı bağlantıyı işleme yeteneğinden yararlanıyor. OpenLiteSpeed, bir web sunucusu olarak işlev görmenin yanı sıra, bir yük dengeleyici ve ters proxy sunabiliyor. ücretsiz ve GPLv3 lisansı altında mevcuttur.
7. Hiawatha Web Server
C dilinde yazılan Hiawatha hız, güvenlik ve kullanım kolaylığı için oluşturulmuş hafif ve güvenli bir web sunucusudur. Kodu ve özellikleri son derece güvenlidir ve XSS ve SQL enjeksiyon saldırılarını önleyebilir. Hiawatha ayrıca sunucunuzu özel bir izleme aracı kullanarak izlemenize olanak tanır.
Ayrıca kurulumu kolaydır size kılavuzluk eden ve ihtiyacınız olan tüm bilgileri sağlayan geniş belgelerle birlikte gelir. Hiawatha, düşük özelliklere sahip gömülü sistemler veya eski sunucular için önerilir.
8. NodeJS
NodeJS öncelikle Javascript’te web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir açık kaynaklı ve platformlar arası sunucu tarafı çalışma zamanı ortamıdır. Bununla birlikte, işlevselliğini genişleten ve bir web sunucusu rolünü oynamasını sağlayan bir dizi sınıf ve işlev sağlayan bir http modülü ile birlikte gelir.
Kapanış
Açık kaynaklı web sunucularından bazılarını ele almış olsak da, liste hiçbir şekilde kesin değildir. Düşüncelerinizi yorum bölümünde bizimle paylaşın.