Çoğu iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamasının aksine Authy çoklu cihaz senkronizasyonunu destekliyor. Şirket, hesaplarınız için 2FA belirteçlerinin bulutta güvenli bir şekilde saklandığını, telefon numaranızın ve verileri şifrelemek için seçtiğiniz şifrenin arkasında kilitlendiğini söylüyor. Masaüstü için Authy 2014 yılında piyasaya sürüldü ve kullanıcıların doğrudan PC’lerde TOTP (Zaman tabanlı tek seferlik şifre) sağlayarak hizmetlere hızlı bir şekilde giriş yapmalarına olanak tanıdı, böylece bunları manuel olarak yazmak yerine tarayıcınızdaki giriş sayfasına yapıştırabilirsiniz.
Authy masaüstü uygulamasının kullanım ömrü Ağustos 2024’te sona erecek
Ne yazık ki, program Ağustos 2024’te sonlandırıldığında kullanıcılar bu özelliği kullanamayacaklar. Ancak, Apple Silicon işlemciye (M1/M2/M3) sahip Mac kullanıcıları Authy iOS uygulamasını App Store’dan indirmeye devam edebilecekler
Authy masaüstü uygulamalarının indirme sayfasında kullanım ömrünün sona erdiğine dair bir uyarı bulunmuyor. Authy’nin destek web sitesindeki haberden bahseden makale bir tarih taşımıyor, bu nedenle haberin ne zaman duyurulduğu belli değil. Bu konuda bir basın açıklaması ya da sosyal medya paylaşımı da bulamadım. Aslına bakarsanız, destek web sitesinin kendisinin de kullanım ömrünün sona ermesi planlanıyor. Web sitesi 15 Ocak 2024 tarihinde kapatılacak. Kullanıcılar Authy Destek içeriğine ana şirketin portalından erişebilecekler.
Uygulama geliştiricilerin neden önemli duyuruları herkese açık olarak yaptıklarını anlamıyorum. Bu gizlilik neden? Aynı şey bir şirket tarafından satın alınan Raivo OTP’de de oldu ve haberler radarın altından kaçtı. Authy masaüstü uygulamalarıyla ilgili habere Bitwarden alt dizininde gezinirken rastgele rastladım. Bu yüzden bu makaleyi Authy masaüstü uygulamalarının kullanımdan kaldırıldığını söylemek için yazıyorum.
Authy eskiden harikaydı, ancak ana şirketi Twilio’nun geçen yıl ihlal edilmesinden sonra gerçekten tavsiye edemiyorum.
Authy’den diğer kimlik doğrulayıcı uygulamalara geçiş
Şimdi, belirteçleri Authy’den dışa aktarmak ve farklı bir kimlik doğrulama uygulamasına geçmek istiyorsanız, Authy’nin dışa aktarma seçeneği olmadığından bu biraz zor olacaktır. Bunun nedeni, şirketin 2FA hesap belirteçlerine erişime izin vermenin bir güvenlik riski olduğuna inanmasıdır. Bununla birlikte, bir geçici çözüm var, ancak Authy masaüstü uygulamasını kullanmayı gerektiriyor. Neyse ki, uygulamayı kullanmak ve verilerinizi buradan dışa aktarmak için bolca zamanınız var.
Tokenları dışa aktarmak için Authy masaüstü uygulamasının 2.2.3 sürümünü kullanmak üzere GitHub’daki bu kılavuzu takip edebilirsiniz. İndirme bağlantıları ve adımlar iyi bir şekilde açıklanmıştır. Oldukça karmaşık bir süreç gibi görünebilir, ancak her seferinde bir adım atarsanız, aslında takip etmesi oldukça kolaydır. Birkaç yıl önce 2FA belirteçlerini dışa aktarmam gerektiğinde benzer bir yöntem kullanmıştım ve bunu Aegis’e geçmek için kullanmıştım.
Authy’den farklı bir uygulamaya geçmek isteyenler için pek çok iyi alternatif var. Google Authenticator ya da Microsoft Authenticator bunların başında geliyor ancak ben daha gizlilik dostu seçeneklere bakmanızı öneririm.
Android için Aegis’i öneririm, belki de piyasadaki en iyi kimlik doğrulama uygulamasıdır. ente authenticator (Android, iOS) ve 2FAS (Android, iOS) da oldukça iyidir, çapraz platform uygulamalarıdır, bu nedenle bunları Android akıllı telefonda veya iPhone’da kullanabilirsiniz. Her üç uygulama da ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Bir JSON dosyası kullanarak diğer uygulamalardan verileri içe ve dışa aktarma seçeneklerine sahiptirler, böylece Authy’den (veya diğer uygulamalardan) oldukça zahmetsizce geçiş yapabilirsiniz.
Authy’nin masaüstü uygulaması için gerçek bir alternatif olarak 2FAS, mobil uygulamaya eşlik eden ve TOTP kodlarını oldukça zahmetsizce girmenize olanak tanıyan bir tarayıcı uzantısına sahiptir. TOTP kodları için KeePassXC’yi de kullanabilirsiniz, ancak uygulama bunları parola veritabanına kaydeder.