Önce ana rakamlar. Toplam gelir 593 milyon dolardı, bu da Mozilla’nın 2021’de kazandığından 6 milyon dolar daha az. Yine de 2020 gelirinden 100 milyon dolar daha fazla.
Gelirlerin çoğunluğu telif haklarından geliyor. Mozilla telif ödemelerini şirketlere göre ayırmıyor, ancak çoğunluk Google arama anlaşmasından geliyor. Telif hakları Mozilla’ya 2022’de 510 milyon dolar kazandırdı ve bu rakam 2021’dekinden 17 milyon dolar daha az. Bunun bir kısmı performansa dayalı olduğundan, kullanıcı kayıplarının düşüşe yol açmış olması mümkün. Öte yandan, başka faktörler de söz konusu olabilir.
Mozilla’nın diğer gelir kaynaklarına abonelik ve reklamcılık hakimdir. Bunlar 2022’de 75 milyon dolara yükseldi ve 2021 gelirine göre yaklaşık 20 milyon dolarlık bir artış gösterdi.
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Mozilla tarafından çeşitli ürünler piyasaya sürüldü. Bunlardan bazılarının kullanımı ücretsizdi, bazıları ise abonelik gerektiriyordu. Son birkaç yılda kurulan önemli ürünler Firefox Monitor, Mozilla VPN ve Firefox Relay’dir. Ayrıca Mozilla’nın yakın zamanda satın aldığı FakeSpot hizmeti de önümüzdeki yıllarda gelirin artmasına yardımcı olabilir. Son olarak, Pocket hala güçlü bir şekilde büyümekte ve gelire katkıda bulunmaktadır.
Giderler ise 2021’de 339 milyon dolardan 2022’de 425 milyon dolara fırladı. Ana itici faktörler yazılım geliştirme, genel ve idari giderler ile markalaşma ve pazarlamadır.
Yazılım geliştirme 2022’de 21 milyon dolar artarak 220 milyon dolara yükseldi. Markalaşma ve pazarlama 28 milyon dolardan 58 milyon dolara, genel ve idari işler 81 milyon dolardan 108 milyon dolara yükselmiştir.
Sonuç olarak Mozilla, 2022 yılında net varlıklarını neredeyse 150 milyon dolar artırmayı başardı. Varlıklar şu anda 1197 milyon dolar gibi rahat bir seviyede bulunuyor.
Mozilla ve Google 2022 yılında üç yıllık bir arama anlaşması üzerinde anlaştı. Her iki şirket de anlaşmayla ilgili ayrıntıları açıklamadı, ancak Google’ın hala Mozilla’nın gelirinin arkasındaki ana faktör olduğu açık.
Her iki taraf da anlaşmanın uzatılmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer gelir kaynakları sürekli büyüme gösterse de Mozilla’nın hayatta kalması hala arama motoru anlaşmalarına bağlı. Google en olası aday olsa da, Microsoft’un Bing arama motoruyla devralma ihtimali de var.
Mozilla, 2023 yılında yatırım stratejisini hızlandırdı. Kuruluş bugüne kadar toplam 25 şirkete yatırım yaptı ve Fakespot’u satın aldı. Konuyla ilgili bilgi sahibi blog yazarı Sören Hentzschel’e göre Mozilla geçtiğimiz yıl 2 şirket satın aldı ve 3 şirkete yatırım yaptı.