Çok çeşitli durumlarda çok yönlüdür ve kurulumdan ilk kuruluma kadar her şey “dokun ve kullan”dır. Her kesimden Linux kullanıcılarına hitap eden güçlü APT paket yöneticisi ve geniş özellik seti, tüm Debian dağıtımlarına göre önemli bir avantaj sağlar. Bir Ubuntu alternatifi arayanlar için birkaç Debian tabanlı dağıtımın kısa bir özetini sunuyoruz.
1. Deepin
Çin’de tasarlanan Deepin, çok sayıda benzersiz özellik ve yazılımla deneyim sunan eksiksiz bir Linux işletim sistemidir. Benzersizlik söz konusu olduğunda, Debian dünyasında hiçbir şey bunun yanına yaklaşamaz!
Masaüstü ortamı aynı adı taşır ve bu listede dağıtımın kendisi için sıfırdan yapılmış tek ortamdır. Dağıtımı ilk kez başlattığınızda, çekirdek yazılımdan kullanıcı deneyimine kadar her şeyin görmeye alışık olduğunuzdan çok uzak olduğunu hemen fark edeceksiniz.
Önyüklemede, 720 MB RAM kullandığını ve bu sayede nispeten hafif olduğunu gördük. Ancak birkaç dakikalık testten sonra bu rakam, herhangi bir kazanım olmaksızın 1,33 GB’a yükseldi. Burada ne olduğundan tam olarak emin değiliz, ancak masaüstü ortamının kendisi, paneli ve temayı özelleştirirken ayırdığı belleğin bir kısmını atmakta başarısız görünüyor. Bu, sistemi normal şekilde yeniden başlatarak ve kullanmaya devam ederek giderildi.
Deepin alışılmadık derecede hızlı ve duyarlı bir sistemdir. Her şey hızlıdır ve HDD çalışırken bile makul bir süre içinde yüklenir. Sistem, daha ağır dağıtımların şık ve modern grafik arayüzlerini korurken, daha düşük özellikli sistemlerde çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Artıları:
- Eski görünmeyen çok hafif bir özel tarayıcı ile birlikte gelir.
- Son derece hızlı ve kararlı.
- Sınırlı belleğe sahip düşük özellikli sistemlerde iyi çalışır.
- Benzersiz masaüstü ortamı ve kullanıcı deneyimi.
Eksileri:
- Masaüstünü özelleştirirken bellekle ilgili sorunlar, yeniden başlatmayla düzeltildi.
- Resmi depolar Çinli kullanıcılara yöneliktir ve diğer kaynaklardan yazılım almayı gerektiren bazı sınırlamalar sunar.
2. Lubuntu
Daha eski bir sistemde performans gösterme yeteneğinden başka bir şey umursamıyorsanız, Lubuntu Debian dünyasındaki en iyi seçeneğinizdir. Testlerimizde bu dağıtım, açılışta yalnızca 395 MB RAM kullandı. Bu, sanal bir ortamın dışında çalıştırılarak ve tepsi simgeleri ve güç yönetimi hizmetleri gibi şeyleri devre dışı bırakarak daha da azaltılabilir.
Çoğu insan için, Lubuntu muhtemelen buradaki tüm dağıtımlar arasında görsel olarak en çekici olmayacak, ancak eski donanımlardaki inanılmaz performansı için kullanmaya değer.
Çekirdeği, yazılım havuzları ve masaüstü ortamı (LXQt), hangi donanım üzerinde çalışabileceğinden ödün vermeden kullanılabilir bir iş akışı sağlamaya yöneliktir. Lubuntu’yu hemen hemen her sisteme yükleyebilir ve dakikalar içinde çalışır duruma getirebilirsiniz.
Lubuntu dan en iyi şekilde yararlanmak için terminal konusunda bilgili ve arayüz konusunda sabırlı olmalısınız.
Artıları:
- Son derece hafif, on yıllık sistemler ve hatta daha eski sistemler için uygundur.
- En temel gereksinimlerle çalışır ve üzerine geliştirmenizi sağlar.
Eksileri:
- Görsel stil ve kişiselleştirme, arzulanan çok şey bırakıyor. Diğer dağıtımlardan daha az modern görünüyor, ancak önyüklemede sadece 450 MB RAM kullanan bir şeyden ne bekliyorsunuz?
- Sistem yönetimi için sınırlı grafik kullanıcı arabirimi seçenekleri.
3. MX Linux
MX Linux, temiz bir dağıtım için kafa kafaya veren ve en sevilen çalışmalarını yansıtan benzersiz bir görsel stil içeren iki topluluk (antiX ve MEPIS) tarafından yapılmıştır.
Değiştirilmiş bir masaüstü ortamı sunan diğer dağıtımlardan farklı olarak, MX üç ana çeşide sahiptir: XFCE, KDE Plasma ve Fluxbox.
MX, özellikle hafif bir dağıtım olarak sunulmasa da, KDE Plazma ile önyüklemede etkileyici bir şekilde düşük 600 MB RAM kullanımına sahiptir, bu listedeki diğer dağıtımların ulaşmakta zorlandığı bir şey.
MX Linux, tarihsel olarak, kendisini Linux Mint’e harika bir alternatif olarak kanıtlamış, son derece kararlı bir dağıtım olmuştur. Depolarında bulunan yazılım, Mint’in sunduğundan biraz daha günceldir, bu da daha sonra donanım çalıştıran veya diğer dağıtımların biraz daha gerisinde kalan bir şey arayan insanlar için daha rahat olmasını sağlar.
Artıları:
- “Bitir” zihniyetine sahip son derece kararlı platform.
- Üç masaüstü ortamından biriyle birlikte gelir ve daha fazlası yan ürünlerde bulunur.
- Linux Mint’ten daha az eskidir ancak benzer kararlılık düzeylerini korur.
- Sistem kaynaklarını az kullanır.
Eksileri:
- XFCE dışında, görsel stil biraz tutarsız olabilir (ör. Plazma’daki MX temasında renk uyumsuzluğu).
- Terminal konusunda deneyimsiz kişiler için uygun değil.
4. Zorin
Zorin, çok net bir odak noktası olan Debian tabanlı bir dağıtımdır: Windows işletim sistemine benzerliği. Windows’tan Linux’a geçmeye karar verdiyseniz, bu ilk dağıtım seçiminiz olabilir.
İndirme bağlantısının bir fiyat etiketi olmasına rağmen, ücretli yazılım değildir. İndirme sayfasında biraz daha aşağı kaydırdığınızda iki ücretsiz sürüm göreceksiniz: Zorin Core ve Zorin Lite. İlk seçenek, herhangi bir dize eklenmeden dağıtımı sağlar. İkincisi, geliştiricinin eski sistemlere yeniden hayat vereceğini önerdiği daha hafif bir sürüm sunuyor.
Yine de bu satış konuşmasıyla ilgili küçük bir uyarı var: Hem Zorin Core hem de Zorin Lite’ı test etmek, kullandıkları kaynak miktarında çok az fark olduğunu ortaya koyuyor. Eklediğiniz uygulamalar (tarayıcılar gibi) sisteminizdeki RAM yükünün çoğunu işgal edeceğinden bu normaldir.
Masaüstü ortamı, GNOME’un Windows’a benzeyecek şekilde yapılmış, büyük ölçüde değiştirilmiş bir sürümüdür ve bu nedenle, geçmişte GNOME kullandıysanız, alıştığınız şekilde ince ayar yapmak zor olabilir.
Öte yandan Zorin, işleri aşırı karmaşık hale getirmek istemeyen Windows’tan Linux’a adım atmak isteyenler için harika bir sistem.
Artıları:
- Şık, modern görünümlü tasarım.
- Windows benzeri arayüz, bir miktar aşinalık sağlar.
- İçeri girip kullanmaya başlamak son derece kolay.
Eksileri:
- Yazılım Yöneticisi olağandışı bir şey değildir; Ubuntu ve Mint’in sunduğu şeyle hemen hemen aynı.
- Zorin’in güncelleme yöneticisi, sisteminizi başlatır başlatmaz sizi rahatsız eder. Bazıları için bu bir avantaj olabilir, ancak GNOME’un varsayılan bildirim sistemi daha az müdahalecidir.
- Uygulamalar menüsünden terminale hızlı erişim yok.
- Görsel özelleştirme sınırlıdır. Daha fazla esneklik istiyorsanız Pop!_OS veya Ubuntu gibi bir şey kullanmak daha iyidir.
5. Pop!_OS
Hiç bir terminale dokunmadan Linux kullanmak istediniz mi? Apple’dan alacağınız VIP muamelesi için can atıyor musunuz?
Her ikisine de “evet” yanıtı verdiyseniz, Pop!_OS’u aşık olduğunuz dağıtım olarak bulabilirsiniz. Güç kullanıcılarının alışık olduğu tüm özelliklere hala sahip olsa da, belki de herhangi bir dağıtımın en kolay deneyimini sunuyor.
System76 tarafından önceden oluşturulmuş bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar serisi için tasarlanan bu dağıtım, resmi depolarında çok çeşitli yazılımlar ve daha modern ve sezgisel olan tamamen yenilenmiş bir yazılım yöneticisi arayüzü içeren Debian/Ubuntu standardına önemli bir revizyon sunar.
Pop!_OS, GNOME masaüstünün, macOS’a alışmış kişilerin aşina olabileceği değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.
Artıları:
- Sıkı oyunculardan mükemmel profesyonellere kadar her türden kullanıcı için gereken her şeyi içeren, inanılmaz derecede güçlü bir güncel yazılım paketi.
- Pop’un masaüstü ortamı, son derece iş akışı odaklıdır ve işlevselliği geliştirmek için uzantı ekleme olasılığı ile özelleştirilmesi kolaydır.
- Yazılım yöneticisi çok daha sezgiseldir.
- Profesyonel ve modern görünen uyumlu görsel stil.
- NVIDIA donanımının kurulumu, Pop’un NVIDIA sürümüyle çok daha kolaydır.
Eksileri:
- VirtualBox gibi bir sanal makinede çalıştırmak, DKMS konuk ekleme sürücüsüyle ilgili yükseltme sorunlarına neden olabilir. İşletim sistemini yükseltmek için sürücüyü geçici olarak kaldırabilir ve bakım yapmak için terminali kullanabilirsiniz.
- Diğer masaüstü ortamlarını yükleme deneyimi idealden daha azdır. Pop!_OS, güçlü bir şekilde GTK/GNOME tarafından yönetilir.
6. Linux Mint
En modern donanımı kullanmıyorsanız, daha yeni çekirdeklerde ve yazılımlarda elde ettiğiniz şeylerin çoğu kesinlikle gerekli değildir.
Linux Mint, “Bozuk değilse, düzeltmeyin” sloganını takip etmekten gurur duyan Debian tabanlı bir dağıtımdır. Birlikte gönderildiği amiral gemisi Cinnamon masaüstü de dahil olmak üzere, depolarındaki her bir paket, yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda bir yükseltme yapılmasını gerektiren uzun mesafe için tasarlanmıştır.
Bunun dezavantajı, bazı uygulamalarda alışık olabileceğiniz bazı özelliklerin olmayışı olmayabilir.
Öte yandan, aktivitelerinizi basit tuttuğunuz sürece diğerleri kadar kurcalamaya ihtiyaç duymayan, oldukça kararlı bir Linux dağıtımıdır.
Artıları:
- Oluşturması kolay, güvenilir, kararlı, topluluk odaklı platform.
- Ubuntu gibi, Mint de büyük bir kullanıcı tabanına ve karşılaştığınız herhangi bir sorun için destek sağlamaya istekli oldukça aktif bir topluluğa sahiptir.
- Yazılımında radikal değişikliklerle sizi etkilemesi pek olası değildir, bu da işleri kolaylaştırır.
Eksileri:
- Mint’in varsayılan çekirdeği, diğer dağıtımların gerisinde üç yıla kadar geride kalabilir! Sisteminizde daha yeni bileşenler kullanmayı planlıyorsanız, bu, donanım uyumluluğu ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu, güncelleyiciden başka bir çekirdek sürümü seçilerek ve onunla önyüklenerek azaltılabilir.
- Resmi depolarda bulunan yazılım, Ubuntu’da ve hatta Debian’da bulacağınıza kıyasla biraz eski olabilir.
7. Kubuntu
Ubuntu, yayıncısı tarafından geliştirilen özel bir kabuk ile GNOME masaüstü ortamını kullanır. Hoş bir görsel ortam sağlasa da, iş akışınıza uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.
Temiz bir masaüstü deneyimi istiyorsanız kendinize göre özelleştirebileceğiniz bir deneyim istiyorsanız, alternatif olarak Kubuntu’yu deneyebilirsiniz.
Kubuntu, Ubuntu çekirdeğini kullanır, ancak bir KIDE Plazma masaüstü ortamına sahiptir. Bu DE, belki de oradaki en ayrıntılı özelleştirmeyi sunar!
Bir uyarı: Ubuntu ve GNOME ile çalışmaya alışıksanız, KDE tarzı masaüstü ilk başta biraz rahatsız edici bulabilirsiniz. Size o kadar çok şey sunuyor ki, yapabileceğiniz çok sayıda şey karşısında bunalmış olabilirsiniz.
Artıları:
- Farklı bir masaüstü ortamıyla doğrudan Ubuntu.
- Varsayılan olarak KDE Plazma’nın dahil edilmesi, çalışmak için temiz bir platform sağlar ve Ubuntu’nun varsayılan GNOME’u üzerine bir Plazma kurarken meydana gelen bazı uygulama geçişlerini en aza indirir.
- KDE’nin “Keşif” uygulaması size Ubuntu’nun varsayılan yazılım yöneticisinden daha temiz ve daha modern bir kullanıcı arayüzü sunar.
Eksileri:
- Ubuntu’nun daha yüksek sistem yükü Kubuntu’da hala mevcuttur.
- Plazma’daki sayısız özelleştirme seçeneği, yeni kullanıcılar için seçim yorgunluğuna yol açabilir.
1. Linuxa nereden başlamalıyım?
Linux’a ilk kez başlamak istiyorsanız, Pop!_OS veya Zorin’i deneyin. Her ikisi de son derece kullanıcı dostudur ve kendinizi tanımanız için kolay bir platform sağlar. Pop!_OS daha ayrıntılıdır ve gelişmiş kullanım durumları için idealdır.
Windows’tan çok farklı görünüyor, ancak bunun sizi korkutmasına izin vermeyin! Arayüze biraz kurcaladıktan sonra alışırsınız.
2. Tüm bu sistemlere .deb dosyaları yükleyebilir miyim?
Kesinlikle! Bu listedeki her dağıtım Debian tabanlı olduğundan, .deb dosyalarını sisteminize kolayca yükleyebilirsiniz.
3. LTS sürüm mü yoksa LTS olmayan sürüm mü tercih edilmeli.
Bu listedeki dağıtımlardan bazılarının iki yayın dalı vardır: “uzun vadeli hizmet” (LTS) ve LTS olmayan veya normal. LTS, sistemin daha uzun bir süre (genellikle iki ila üç yıl, daha fazla değilse) güvenlik ve yazılım güncellemeleri şeklinde destek almaya devam edeceğinden emin olabileceğiniz anlamına gelir.
Sadece çalışan kararlı bir işletim sistemi kullanmak istiyorsanız bir LTS şubesi kurun. Yazılımın en son sürümünü kullanmak istiyorsanız ve düzenli olarak güncelleme/yükseltme yapmaktan çekinmiyorsanız, LTS olmayan bir şube kurun.