Bir web sitesini en başından yenilemek veya geliştirmek istiyorsanız, o web sitesinin markanızı yansıtmasını, değer önerinizi iletmesini ve en önemlisi hedef kitlenizi çekmesini istediğiniz hemen hemen anlaşılır. Bu nedenle, düşünmeniz gereken ilk şey, sosyal çevrenizdeki herkes sizin için kolayca halledebileceği için gerçekleştirmesi kolay bir görev olabilen özel web geliştirmedir.
Bununla birlikte, iyi bir web profesyonelinin web sitelerini yan iş olarak yapmayacağını ve bunun yerine bunu bir profesyonel olarak yapacağı da doğru.
Hangi Web Uzmanına İhtiyacınız Var?
Bir web sitesi oluşturmaktan bahsettiğimizde birdenbire akla gelen ilk soru, ihtiyacımız olan profesyonel tür, yani bir web tasarımcısı, web geliştiricisi veya dijital pazarlamacı? Ve bunun için, üçünün de farklı olduğunu aklınızda bulundurmalısınız ve bu nedenle, paranızı kaybetmeden önce temel farklarını bulmalısınız ve sonunda hareketsiz duran dijital bir broşür veya sonsuz bir dijital broşür ile sonuçlanmalısınız. Önümüzdeki yıllar için işinizi ideal bir şekilde yönlendirebilecek fenomen.
Bu nedenle, projenize başlamadan önce, işe alacağınız kişinin sınırlarını ve yeteneklerini kavramak için azami özen gösterilmesi gerekmektedir.
Bir Web Tasarımcısı Ne Yapar?
Görsel olarak çekici olmayan veya gezinmesi zor bir web sitesinin, potansiyel bir alıcının markanıza ayak uydurmasını yasaklamak için yeterince adil bir neden olduğunu söylemeye gerek yok. Ancak, web tasarımının sadece bir web sitesinin görünümü ile ilgili olmadığı unutulmamalıdır. Bunun yerine hedef kitleyi, alıcının çevrimiçi yolculuğunu ve en önemlisi sitenin nihai amacını göz önünde bulundurmalıdır.
En iyi web tasarımcısını işe alacaksanız, sadece ürününüzü değil, aynı zamanda markanızı veya hizmetinizi de sergileyeceksiniz ve onlar da uygun bir şekilde satışa doğru dönüşüm için uygun bir yol geliştirecekler.
Web tasarım alanındaki belirli uzmanlık alanları şunlardır:
1. Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımı
Bir UX tasarımcısı, çevrimiçi bir müşteri yolculuğu yaratır ve kullanıcılarınızın demografisi ve ihtiyaçlarına yönelik ayrıntılı araştırmayı kullanarak bir web sitesini hedef kitlenize uyarlar. Dönüşüm oranınızı artırmak söz konusu olduğunda UX’e odaklanmak önemlidir.
Kullanıcılar web sitenize göz atmaktan hoşlanıyorlarsa, web sayfanıza geri dönmeye veya başkalarına tavsiye etmeye daha meyilli olacaklardır. Bu nedenle kullanıcı deneyiminin kullanıcılarınız için ne kadar özel olduğunu anlayabilirsiniz.
2. Kullanıcı Arayüzü (UI) Tasarımı
Bir UI tasarımcısı, onu kolayca optimize eder ve kullanıcıların web sitenizle nasıl kolayca etkileşime geçebileceklerini ve aynı zamanda genellikle markanızı ve değerlerinizi sağlam bir şekilde kavrayabilir.
Bu, bir UX tasarımcısı için biraz kafa karıştırıcı görünse de, bir UI tasarımcısı, arayüzün tüm kullanıcı deneyimi yerine tasarımın görünümünden ve hissinden en iyi şekilde yararlanabilir.
3. Görsel Tasarımcı
Bir görsel tasarımcı söz konusu olduğunda, deneyime ve tasarıma gerçekten değer veren bir kullanıcı yolculuğu oluşturmak için hem UX hem de UI şapkalarını takar.
Web tasarımcıları, web sitesinin görsel öğelerini oluşturmak ve daha sonra bir web geliştiricisi tarafından alınan son kodlamaya kolayca dahil edilen bilgi mimarisini kolayca geliştirmek için Adobe InDesign veya Photoshop gibi programlardan kolayca yararlanabilir.
Bu günlerde insanlar genellikle sadece işlem yapmak için değil, bir markaya ayak uydurmak için çevrimiçi oluyor. Bu yüzden; Doğru web tasarımı, sıradan tarayıcıları kolayca müşterilere dönüştürmek için etkili bir dijital pazarlama stratejisiyle kolayca geliştirilebilir.
Bir Web Geliştiricisi Ne Yapar?
Yüklemesi uzun süren bir site markanızın başını belaya sokabilir ve iş için korkunç sonuçlar doğurabilir. Mükemmel bir web sitesi yalnızca şık bir görünüme sahip olmamalı, aynı zamanda işlevsel olduğu kadar güvenilir de olmalıdır. İşte burada bir web geliştiricisinin rolü devreye giriyor.
Web tasarımında olduğu gibi, web geliştirme alanında da çeşitli uzmanlık türleri vardır:
1. Arka Uç Geliştirme
Bir web sitesi arka uç geliştiricisinin işi, bir web sitesinin temel programlamasını oluşturmak ve sürdürmektir. Performansları genellikle fark edilmeden kalır, ancak tam teşekküllü işlevsel bir web sitesinin oluşturulması için gerçekten çok önemlidir.
Bir arka uç geliştiricinin ana işi, ön uç arabirim veya uygulama tarafından talep edilen tüm veri ve işlemlerin programatik yollarla kolayca gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
Ayrıca, arka uç geliştiriciler, içerik yönetim sistemlerini de içeren tüm web sitesi veritabanı, mantık sistemi, veri ve uygulama entegrasyonunu kurma konusunda tam kontrole sahiptir. Ayrıca, bir arka uç geliştirici, her türlü arka uç sorununun testini ve hata ayıklamasını da kolayca gerçekleştirir. Bu önemli rolün web sitesi geliştirme ve temel işlemlerinde çok önemli bir rol oynadığını söylemek abartı olmaz.
2. Tam Yığın Geliştirme
Tam kapsamlı bir geliştirici, bir web sitesindeki tüm kullanıcı deneyiminizin programlanmasının arkasında olduklarından, bir web sitesinin yalnızca arka ucunda değil, aynı zamanda ön ucunda da kolayca çalışabilir.
Bir geliştirici kodlama yardımıyla bir web sitesinin yapısıyla işini bitirdiğinde, müşterilerin kendi web sitelerini rahatça gözden geçirmelerini ve güncellemelerini sağlamak için WordPress, Magento veya Shopify gibi bir CMS kolayca kullanılabilir.
Bir işletme gibi bir web sitesi ayırt edilmelidir. İyi bir web geliştiricisi açıkça özel bir yaklaşım benimseyecek ve iş hedeflerinizi kolayca öğrenmek ve ideal bir CMS platformunu kolayca belirlemek için sizinle koordineli olacaktır.
3. Ön Uç Geliştirme
Adından da anlaşılacağı gibi, bir ön uç geliştiricinin temel işi, bir web sitesinin kullanıcıya dönük kısımlarını oluşturmaktır. HTML, JavaScript veya CSS’yi duymuş olabilirsiniz ve bunların hepsinin ön uç geliştiricilerin bir web tasarımı vizyonunu dönüştürmek için en çok kullandığı programlama dilleri olduğunu bilmelisiniz.
Bu dil araçlarından en iyi şekilde yararlanırken, ön uç geliştiriciler, tasarım konseptleri veya dijital hayata tel çerçeveler oluşturmak için kullanıcı arayüzü tasarımcılarıyla yakın koordinasyon içinde çalışır.
Yetenekli ön uç geliştiricilerle ilgili oldukça istisnai bir şey, belirli bir tasarımı kolayca etkilemek için öneriler sunarken kullanıcı deneyimindeki sorunları da belirtebilmeleridir. Ayrıca, yürütülürken karşılanan belirli hedeflerden ve ihtiyaçlardan bahsetmek için bu fikirleri diğer bazı önemli web departmanlarına dikkatli bir şekilde iletebilme becerisine sahip olmak da çok önemlidir.
Dijital Pazarlamacı Ne Yapar?
Dijital Pazarlamacının temel işi, müşterilere başarılı bir şekilde ulaşmak, kolayca marka bilinirliği oluşturmak ve ayrıca ürün ve hizmetleri artırmak için dijital kanallardan en iyi şekilde yararlanmaktır.
Planlama, yaratıcılık ve stratejinin benzersiz kombinasyonu sayesinde, Dijital veya Web Pazarlamacılarının oynadığı rol çok çeşitlidir. Ayrıca, kampanyaları oluşturmak, dağıtmak, yönetmek ve takip etmek için en hızlı gelişen dijital medya kanallarından en iyi şekilde haberdar olmak için çok çeşitli becerilerin yanı sıra araçlarda da ustalaşırlar.
Daha kesin olarak ifade etmek gerekirse, bir Dijital Pazarlamacı aşağıdaki işlevlerden sorumludur.
1. Sosyal Medya Pazarlaması
İşletmenizin kendi Instagram, Twitter, Facebook ve LinkedIn platformları aracılığıyla ürününüzü veya markanızı güçlendiren yerel içeriğin stratejik oluşumu ve yerleşimi ve ayrıca genellikle pop-up için ödediğiniz gönderiler diğer kişilerin kanallarında görünür.
2. E-posta Pazarlama
Bu, mevcut müşterilerinizle olan ilişkilerinizi korumanın, onları güncellemelerle iletişim halinde tutmanın ve markanızla etkileşim düzeylerini artırmanın ve aynı zamanda en etkili hedefli ve düşük maliyetli kampanyayla potansiyel müşterilere ulaşmanın kesinlikle en açık yoludur.
3. Gelen Pazarlama
Bu, şirket web sitenizin kullanıcıları çekme, etkileşim kurma ve dönüştürme yeteneğini içeren yapılacak her şeydir. Tipik olarak, bu, sitenizi ilgi çekici ve faydalı içerikle (düşünce liderliği makaleleri, faydalı blog gönderileri ve çekmek istediğiniz hedef kitleye başarılı bir şekilde hitap etmek için birkaç başka şey) doldurmayı içeriyor. Bunlar, ya sık aranan sorgular için başarılı bir şekilde üst sıralarda yer almak ya da kitlenizin kesinlikle başka kanallar aracılığıyla paylaşacağı kadar çekici bir kancaya sahip olmak için önemli ölçüde tasarlanmalı ve yazılmalıdır.
4. Tıklama Başına Ödeme reklamları
Yalnızca reklamlar için ödeme yapan düz yaklaşım, doğrudan markanıza veya web sitenize daha fazla potansiyel müşteri çekmenizi sağlar. Konsept olarak basit, uygulamada karmaşık olmasına rağmen: genellikle gerçek yatırım yapıldığında, reklamcılığın, reklamlarınızın yalnızca en verimli olacakları yere yerleştirildiğinden emin olmak için dikkatlice düşünülmüş bir stratejiye ihtiyaç duyar.
5. Raporlama ve Analitik
En önemli kısım, yukarıda bahsedilen tüm stratejilerin, neyin işe yaradığını ve neyin fazladan zaman ve para harcandığını kolayca anlamak için ölüm sonrası analize ihtiyaç duyduğu kısımdır. Ayrıca, dijital trafiğinizin nereden geldiği ve nereye gittiği, tıklamaları yakalamada hangi anahtar kelimelerin veya resimlerin en verimli olduğu vb. konularda son derece ayrıntılı dökümleri kolayca almak da artık mümkün.
Bu bilgi dağını sıralamak, ileriye doğru hedef kitleyi daha iyi hedeflemek için her bir dijital pazarlama kampanyasının bir öncekinin eksikliklerinden ders almasını sağlar.
Stratejilerin diğerlerinden tamamen ayrı olarak var olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, yüksek verimli Dijital Pazarlamacılar, genellikle birbirleriyle ve her türlü geleneksel pazarlama kanalıyla yakın bağlantı içinde çalıştıklarından emin olmak için bu kanalların her birinin başarısını analiz eder. marka da yatırım yapıyor. Bazıları basılı reklamların yanı sıra kampanyaları ve şirketin hedeflerini tamamen ilerletmek için sadakat programları da içeriyor.
Ayrıca, Dijital Pazarlamacı ayrıca Google Analitik, Facebook Reklam Yöneticisi, Zapier, Mailchimp ve Salesforce gibi bazı araçlardan da en iyi şekilde yararlanır ve bunların tümü, her şeyi eşitlemek için geliştirilmiş çok çeşitli araçların sadece küçük bir kısmını temsil eder.