Linux söz konusu olduğunda, masaüstü ortamı çok önemlidir.
Bir masaüstü ortamı, Linux dağıtımınızda edindiğiniz bir dizi uygulama ile birlikte grafik kullanıcı arabirimini (GUI) oluşturur.
İyi bir masaüstü ortamı seçmek, üretkenliği, iş akışını, kullanım kolaylığını ve genel deneyimi iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Ve en iyi masaüstü ortamları arasında KDE Plasma ve GNOME özellikle popülerdir. Burada, karar vermenize yardımcı olacak temel farklılıkları vurgulamayı planlıyoruz.
Not: KDE, çatısı altında çeşitli projeler üzerinde çalışan insanlardan oluşan tüm topluluktur. Ve masaüstü ortamı Plazma’dır. Burada Plazma masaüstünü GNOME ile karşılaştırıyoruz. Ancak, basitlik için “Plazma” yerine “KDE” kullanma eğilimindeyiz.
Kullanıcı Arayüzü: İşlevsellik ve Görünüm
Kullanıcı arabirimi genellikle bir GUI’nin yerleşim düzeni, simgeler, tema, widget’lar ve diğer bileşenlerini içerir.
Plazma masaüstü, çoğu Windows kullanıcısı için rahat olan geleneksel bir masaüstü düzeni sağlamayı amaçlar.

Bunun sizi kandırmasına izin vermeyin, bakması basit ama daha fazla işlevselliğe odaklanmış.
Aslında, Windows, görev çubuğundaki ses simgesini kaydırarak ses düzeyini ayarlama yeteneği gibi, bazı UI geliştirmeleri için KDE’den ilham almıştır.

Ve KDE, yıllar içinde sayısız iyileştirmeye rağmen tutarlı görünümü ve hissi ile bilinir.
GNOME ise benzersiz bir masaüstü deneyimi sunuyor. Farklı ve modern bir kullanıcı arayüzü tasarımı arıyorsanız GNOME size çok yakışacaktır.
Simgeler/tema/duvar kağıtları modern standartlara göre daha iyi görünebilir. Tercihler var ama bence GNOME daha çekici görünüyor.

Ancak, geleneksel Windows benzeri düzende zaten rahatsanız, iş akışını ayarlamak biraz zaman alabilir.
Burada başlat/uygulama/menü düğmesi yok; Çalışma alanlarınıza (veya sanal masaüstlerine) erişmek ve aynı yerden uygulama menüsüne erişmek için Aktiviteye Genel Bakış’a tıklamanız gerekir.
Bazıları için görev çubuğu olmadan daha temiz görünebilir, ancak tercihlerinize bağlıdır.
Kullanıcı arayüzünün KDE’ye kıyasla işlevsel ve zengin olmayabileceğini unutmayın. Örneğin, sistem tepsisindeki widget’lar, GNOME’daki uygulamalarla elde ettiğinizden çok daha fazla seçenek sunar.

Bu nedenle, kullanıcı arayüzü açısından, KDE ve GNOME‘un net bir kazananı yoktur, ancak işlevsellik veya modern görünüm gereksinimlerinize bağlıdır.
Uygulama Ekosistemi
KDE ile sayısız yardımcı programa erişebilirsiniz.
KDE’nin KDE için sunduğu uygulamalardan muhtemelen bunalmış olacaksınız.

Buna ek olarak, tüm KDE topluluğu markete yeni uygulamalar ve araçlar eklemekle çok meşgul.
Birçoğu, Krita, Kdenlive, Kate Editor ve daha fazlası gibi mevcut uygulamalar arasında öne çıkıyor.
GNOME ayrıca varsayılan olarak çok sayıda uygulamaya sahiptir. Çoğu kullanıcı için yeterli bir liste olsa da, KDE’ye kıyasla katalogda yetersiz kalıyor.

GNOME‘un pek çok uygulamasını kullandığımı düşünmüyorum.
Ayrıca masaüstü ortamıyla gelen KDE uygulamalarının GNOME‘un varsayılan uygulamalarına göre daha hızlı iyileştirmeler aldığını belirtmekte fayda var.
GNOME uygulamalarıyla karşılaştırıldığında KDE’nin geliştirme güncellemelerini göz önünde bulundurarak bu sadece kişisel bir gözlemdir. Ancak bu zamanla değişebilir.
Özelleştirme için En İyisi Hangisi?
Kullanıcı deneyimini kontrol etmek istiyorsanız KDE en iyi seçimdir.
Mevcut seçenekleri öğrenmek için KDE özelleştirme kılavuzumuzu takip edebilirsiniz.

Yalnızca özelleştirme yeteneği değil, aynı zamanda herhangi bir özel uygulamaya/uzantıya ihtiyaç duymadan temayı, rengi, çalışma alanı efektlerini, pencere yönetimini ve daha fazlasını değiştirmek için kullanıma hazır çok fazla kontrole sahip olursunuz.
Bazıları için, ne olursa olsun hisse senedi deneyimine bağlı kalmak istiyorsanız, seçeneklerin kullanılabilirliği bir fark yaratmayabilir.
GNOME‘a gelince, pek çok kullanıma hazır kontrol elde edemezsiniz. Bunun yerine, bazı değişiklikler yapmak için GNOME Tweaks veya uzantılarına güvenmeniz gerekecek. Ancak, evet, deneyimi büyük ölçüde özelleştirebilirsiniz.

Ayrıca, bunu yazarken GNOME 42′nin kararlı bir sürüm olarak mevcut olmadığını unutmayın. Bu nedenle, sistem genelinde bir karanlık mod uygulaması ve görünüm/ve bazı iyileştirmeler bekleyebilirsiniz.
Tabii ki, her ikisinin de farklı GUI öğeleri ve düzenleri sunduğu düşünüldüğünde, elmalar arası bir karşılaştırma değil. Ancak, KDE, daha fazla kontrol ve özelleştirme seçeneği isteyen kullanıcılar için seçim yapar.
GNOME, fazla seçenek istemeyen kullanıcılar için uygundur. GNOME’un sunduğu şeylerden hoşlanıyorsanız ve deneyimi ekstra çabayla özelleştirmeye istekliyseniz, bunu da yapabilirsiniz.
Ekstra Yetenekler: KDE vs GNOME
Daha önce belirtildiği gibi GNOME, mevcut yapılandırmanıza daha fazla işlevsellik eklemek için uzantılar sunar.
Seçenekleri keşfetmek için GNOME’un kabuk uzantısı web sitesine gidebilirsiniz.

GNOME uzantıları, otomatik hareket eden pencere değiştiriciyi kullanarak bir uygulamanın başlattığı çalışma alanını otomatikleştirmek gibi bir çok şeyi yapmayı kolaylaştırır.
İş akışınızı iyileştirmek ve işleri kolaylaştırmak için her türlü uzantı vardır.
Ancak, uzantılar GNOME kabuk sürümüne bağlıdır. Ayrıca, bir sürümden diğerine yapılan köklü değişiklikler nedeniyle, GNOME uzantıları gelecekteki sürümlerle çalışmayı durdurabilir.
Öte yandan KDE, eklentiler, widget’lar ve uygulama eklentileriyle dolu bir çanta da sunuyor.

GNOME’un bir tarayıcıdan uzantı eklemenin başka bir tarayıcı uzantısı kullanarak uygunsuz yolunun aksine, KDE’nin eklentilerine doğrudan Discover yazılım merkezini kullanarak erişebilirsiniz.

Böylece, ayrı bir dizi adım izlemeden ekstra işlevsellik veya tema eklemek sorunsuz bir deneyim haline gelir.
Unutmayalım ki, KDE Connect gibi araçlar ekstra yetenekler sunarak telefonunuzu PC’nize bağlamanıza izin verir.
Genel olarak, her ikisinde de işlevleri genişletebilirsiniz, ancak daha fazla seçenek istiyorsanız, KDE üstünlük sağlar.
Erişilebilirlik Seçenekleri
KDE çeşitli açılardan harika bir iş çıkarsa da, masaüstünün erişilebilirliğini geliştirmek için mevcut yetenekler son derece sınırlıdır kutudan çıkan bir ekran okuyucunun olmaması gibi.

Geliştiricilerin ekran okuyucu işlevselliğini Orca Screen Reader uygulaması, masaüstü için işitme/görsel yardımlar ile test etmesi olasıdır, ancak KDE Plasma 5.24 ile bu yeterince kullanışlı değildir.
Okurlarımızdan birinin belirttiği gibi, KDE kurulumdan önce veya sonra konuşamaz. Yani onlar için bir seçenek değil.
Bununla birlikte, GNOME bir ekran okuyucu, görsel uyarılar, ekran klavyesi, ses tuşları, tıklama yardımı ve daha fazla seçenek ile daha iyi bir iş çıkarır.

Bu nedenle, bir kullanıcı masaüstünü kullanmak için erişilebilirlik seçeneklerine güveniyorsa, GNOME ilk seçimi olmalı.
KDE, GNOME’dan Daha mı Hızlı?
Kullanılabilir sistem kaynaklarıyla verimli bir şekilde çalışan bir masaüstü ortamına sahip olmak önemlidir. Çoklu görev yapmak istiyorsanız ve bunu yedeklemek için aşırı bir yapılandırmanız yoksa bu inanılmaz derecede önemlidir.
KDE, kaynaklar üzerinde hafif olduğu için genellikle diğer masaüstü ortamlarının çoğundan daha hızlı kabul edilir.
Ancak, size bir referans vermek için, denemeye devam etmeden önce fikir vermesi için iki VM Fedora 35 ve KDE Neon Kullanıcı Sürümü.
Her iki VM kurulumu, ayrılmış iki çekirdek ve 8 GB bellek ile benzer bir kaynak yapılandırmasını paylaştı ve elimizde şunlar var:

Kaynak kullanımı, sanal makineyi açtıktan hemen sonra arka planda çalışan hiçbir şeyin olmadığı bir ekran görüntüsüdür.
Buna karşılık, KDE destekli dağıtım KDE Neon, arka planda çalışan ekran görüntüsü uygulaması olmadan 1 GB’den daha az RAM tükettiğini kanıtladı.

Ekran görüntüsü uygulaması çalışırken bile, kutudan çıktığı anda daha az kaynak tüketir.
Mevcut Dağıtımlar: GNOME vs KDE
Popüler tekliflerin çoğu, varsayılan (veya tek) masaüstü ortamı olarak GNOME’a sahiptir. Fedora, Ubuntu ve Pop!_OS popüler örneklerdir.
Ayrı GNOME sürümlerine sahip çok sayıda dağıtım bulabilirsiniz.
KDE’ye gelince, Kubuntu gibi seçenekleri arayabilirsiniz. Çoğu ana dağıtım için KDE’yi varsayılan seçenek olarak bulamayabilirsiniz, ancak hemen hemen her şey için bir KDE varyantı bulabilirsiniz.
Peki, Masaüstü Deneyiminizi Tanımlamak İçin Ne Seçmelisiniz?
Masaüstü ortamı seçimi size istediğiniz masaüstü deneyimini sunar.
Basitlik, performans ve çok sayıda seçenek/araç istiyorsanız, KDE her zaman yeşil bir seçim olmalıdır.
Modern/daha temiz bir görünüm istiyorsanız ve farklı yerleşim düzenine (veya kullanıcı deneyimine) aldırmıyorsanız, GNOME harika bir eklenti olabilir.
GNOME size aynı miktarda kontrol veremeyebilir, ancak yine de onunla birçok şey yapabilirsiniz. Pop!_OS size masaüstü ortamı olarak GNOME’a sahip olmanın ve onu cilalı bir masaüstü dağıtımı yapmak için üstüne uzantılar/işlevsellik eklemenin bir örneğini verir.
Bu nedenle, kullanıcı deneyiminiz için neyin daha önemli olduğunu değerlendirmeniz gerekir.
Ne seçerdiniz? Aşağıdaki yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bildirin.
Sıkça Sorulan Sorular: Bir Seçim Yaparken Hala Kafanız Karışıksa
1. KDE Neden Popüler Değil?
KDE, tartışmasız GNOME’dan sonra en popüler ikinci masaüstü ortamıdır. Ancak, ana dağıtımlar ve Ubuntu, Pop!_OS, Fedora gibi popüler seçenekler için varsayılan seçim değildir; bu nedenle, çevrenizde GNOME’u göreceksiniz.
2. GNOME, KDE’den daha mı kararlı?
Her iki masaüstü ortamı da düzenli düzeltmeler ve iyileştirmelerle yetenekli bir geliştirici ekibi tarafından oluşturulmuştur.
GNOME şu ana kadar çok sayıda radikal değişiklik geçirdi. Böylece, KDE daha tutarlı ve istikrarlı bir deneyim olarak kabul edilebilir.
3. KDE, GNOME’dan Daha mı Hızlı?
Bunu makalemizde zaten ele almaya çalışmış olsak da, performansın ne yaptığınıza ve mevcut sistem kaynaklarına bağlı olduğunu belirtmek gerekir.
Bazı kullanıcılar için en az kaynak tüketimi büyük bir kazanç olabilir. Ve bazıları için, daha fazla kullanılabilir kaynaklarla farklılıklar ortadan kalkar.
4. KDE, GNOME’dan Daha İyi mi?
KDE, daha fazla uygulama, özelleştirme seçeneği ve ekstra işlevler sunar. Ancak, bu tür seçeneklere erişmek istemeyen kullanıcılar için bunaltıcı olabilir.
Bir kullanıcı modern bir görünüm sağlayan temiz bir kullanıcı deneyimini tercih ediyorsa, GNOME daha iyi bir seçim olabilir.
Sonuçta, bir masaüstü ortamının avantajları değil, tamamen tercihlerinizle ilgilidir.
Source: itsfoss